Вітаю всіх вчителів математики! У моєму блозі ви зможете знайти корисну інформацію для вас та вашої повсякденної роботи. Надсилайте свої власні матеріали, розповідайте про події, які відбуваються у ваших школах і вони будуть опубліковані. Щоб отримати доступ до папок та файлів, зареєструйте, будь ласка, власний акаунт, або ввійдіть, якщо ви користувач Google. Сподіваюсь на підтримку, влучні коментарі та зауваження.


середа, 30 червня 2021 р.

 

За крок до відпустки, або прощавай 2020-2021 н.р.!

    Вже багато колег у відпустках і, сподіваюсь, активно відпочиває😚. А в мене вона розпочинається завтра 1 липня. Тому сьогодні, в останній робочий день, хочеться ще дещо написати😀  
    Рік був надзвичайно контрасний: втрата улюбленої директорки моєї школи, в рамках децентралізації та створення громад припинив своє функціонування районний методичний кабінет, частинкою якого була. Разом з ним розпалось методоб'єднання вчителів математики (хоч ми й надалі всі разом😘), нова громада - нове керівництво (очікую тільки найкращих змін), прощання з моїм улюбленим 11-А класом. Кожна мить - це певний етап життя, який потрібно пережити, пройти, відпустити та рухатись далі.

    А що ж з математикою? Навчальний 2020-2021 рік Президентом України оголошено Роком Математики. Мета, напевно, була благородна, адже престиж природничих наук падає, у багатьох вузах закривають фізичні факультети, недобір на інженерів. А без цих спеціалістів не може розвиватись держава. Математика - базовий предмет. Тому План заходів полягав в тому, щоб популяризувати математику через проведення безлічі позакласних заходів, конференцій, залучення учнів до конкурсів, олімпіад тощо. Обов'язковим предметом стала математика для випускників як ДПА. Все ніби добре, але:

- Рік математики оголошено в рік пандемії коронавірусу. Другу, а то й третю хвилі захворюваності якраз прогнозували на період осінь-весна 2020-2021 рр., тобто навчальний рік. А на цей період діяла заборона на будь-які зібрання та масові заходи (онлайн - це не те😔), олімпіади МОН скасувало. Тому... - не склалось!

- Кількість годин на вивчення математики не збільшено, навчальні програми перевантажені. Карантин за карантином, то в одному класі, то в іншому, то вся школа карантинить. Як в цей період учні вчать математику? Відверто -  дуже погано. Учні невмотивовані, самим опанувати предмет важко, вдома відсутня техніка для онлайн навчання і т. д. Результати низькі😒

- ДПА з математики у формі ЗНО обов'язкове для всіх учнів, його розділяють на дві частини: стандарт (повинен знати кожен випускник) та профільний (переважно для тих, хто вступає на природничі напрямки). Але кількість годин у 10-11 класах на рівні стандарт 3 год!!! Неможливо отримати гарний результат на ЗНО з кількістю годин на тиждень 3. Кожен урок нова тема, відпрацювати навички неможливо, знову ж карантин, святкові дні і ще купа різних причин.

- А потім ДПА відмінили. Але учні вже зареєструвались, тому одні пішли складати математику свідомо, частина учнів не пішла, а от частина пішла випробовувати долю з думкою "а раптом повезе".

     І от результат - 31% учнів не склали ЗНО. Чому? Про це не говорив тільки лінивий. От деякі посилання:

- У Закарпатській області на тестування з математики (завдання рівня стандарту) зареєструвалося 4298 осіб, для них було створено 300 аудиторії у 20 пунктах тестування, а з’явилося тільки 653 учасники. На тестування з математики зареєструвалось 8502 особи, для них було створено 581 аудиторія у 37 пунктах тестування, а з’явилося 6717 учасників. http://zakinppo.org.ua/centri/innovacijnih-pedagogichnih-tehnologij/zovnishn-testuvpannja/6460-sogodni-vidbulosja-testuvannja-z-matematiki
- Результати ЗНО – вирок шкільній математичній освіті? http://osvita.ua/news/polls/82857/
- Учасники ЗНО з математики не впоралися з завданнями за 9 клас http://osvita.ua/school/82945/
З математикою у нас біда-біда, – освітній омбудсмен http://osvita.ua/school/82887
УЦОЯО: ЗНО з математики складали немотивовані вступники http://osvita.ua/school/82886/
Ігор Лікарчук: коли результати ЗНО не будуть зрадою https://osvita.ua/blogs/82927/
       Думки різні, висновки різні. Є привід багато над чим подумати. А головне, що хочеться сказати і навіть прокричати: "Почуйте вчителя!!!". Може тоді щось зміниться.
   А ми, вчителі, продовжуємо вчитись, проходимо різноманітні онлайн курси, опановуємо сучасні технології і всупереч всьому вчимо, вчимо, вчимо. 
      Як завжди з вірою у найкращі зміни та з оптимізмом дивлюсь у майбутнє і знаю, що ВСЕ БУДЕ ДОБРЕ😉

Бажаю всім міцного здоров'я, приємного відпочинку у колі рідних та близьких. До зустрічі у 2021-2022 н.р.!
😘😘😘

Немає коментарів:

Дописати коментар