Вітаю всіх вчителів математики! У моєму блозі ви зможете знайти корисну інформацію для вас та вашої щоденної роботи. Надсилайте свої власні матеріали, розповідайте про події, які відбуваються у ваших школах і вони будуть опубліковані. Щоб отримати доступ до папок та файлів, зареєструйте, будь ласка, власний акаунт, або ввійдіть, якщо ви користувач Google. Сподіваюсь на підтримку, влучні коментарі та зауваження. Також для донатів на підтримку роботи автора, функціонування блогу та придбання власних розробок картка Приватбанку 5168 7456 7880 4755


субота, 7 вересня 2019 р.





Лауреатом Абелівської премії 2019 року вперше стала жінка - американський математик Карен Уленбек.
Абелівська премія - це премія з математики, заснована в 2002 році й названа на честь норвезького математика Нільса Хенріка Абеля. Вона присуджується щорічно видатним сучасним математикам; лауре­ат отримує грошову винагороду в шість мільйонів норвезьких крон (приблизно 700000 доларів).
Нещодавно норвезька академія наук оголосила лауреата премії Абеля 2019 ро­ку; ним стала жінка - уперше в історії премії. Премію присудили Карен Уленбек, американському мате­матику, «за піонерські досягнення в гео­метричних диференціальних рівняннях у часткових похідних, калібровочній теорії поля та інтегрованих системах і за фунда­ментальний вплив її робіт на математичний аналіз, геометрію й математичну фізику».
     За словами голови Абелівського комітету Ганса Мюнте-Кааса, роботи Уленбек «суттєво змінили математичний ландшафт».
Карен Уленбек народилася в 1942 році в Клівленді, штат Огайо. Зараз вона є заслуженим професором математики в Техаському університеті в Остіні.
У 2018 році лауреатом Абелівської премії став канадський математик Роберт Ленглендс.

Немає коментарів:

Дописати коментар