Вітаю всіх вчителів математики! У моєму блозі ви зможете знайти корисну інформацію для вас та вашої щоденної роботи. Надсилайте свої власні матеріали, розповідайте про події, які відбуваються у ваших школах і вони будуть опубліковані. Щоб отримати доступ до папок та файлів, зареєструйте, будь ласка, власний акаунт, або ввійдіть, якщо ви користувач Google. Сподіваюсь на підтримку, влучні коментарі та зауваження. Також для донатів на підтримку роботи автора, функціонування блогу та придбання власних розробок картка Приватбанку 5168 7456 7880 4755


понеділок, 4 листопада 2019 р.

Після EdFest 
або думки з приводу

     Майже всі освітяни в один голос говорять, що сьогоднішня освіта потребує кардинальних змін. Змінились учні, їх батьки, педагоги та й суспільство стало зовсім іншим. Всі потребують чогось нового. Батьки вимагають якісної освіти для своїх дітей, діти не бажають вчитися (так вважає більшість вчителів), а вчителі не бажають змінюватись і вчити по-новому, вважаючи, що їм за це мало платять, не вистачає методичного та технічного обладнання тощо. Якесь замкнене коло виходить. Проте всі залишаються на своїх місцях і надалі продовжують працювати, вчити чи вчитись.
    Ті, хто й справді люблять свою роботу, не повинні шукати виправдання проблемам та невдачам. Ті, хто бажає залишатись в освітній сфері й надалі, повинні перелаштовуватись, шукати інші підходи до викладання, нові методики, працювати і вдосконалюватись.
      З введенням в дію нового закону Про освіту почались зміни. Хтось поставився до цього з розумінням "Так, потрібно щось змінювати", хтось негативно покритикував "Напридумували всякі дурниці, обмежили вчителя...", хтось ще в очікуванні і невагомості. Але раз за разом з'являються нові нормативні документи, які регламентують роботу вчителя. І стає зрозумілим, що назад дороги не має.
     Перше, на що звернуло увагу МОН, - це підвищення кваліфікації вчителя. Адже виховати сучасного учня, дати йому якісні освітні послуги зможе, в першу чергу, креативний, розумний та сучасний вчитель. 
    На жаль, особисто для мене, курси підвищення кваліфікації при ЗІППО давно втратили якийсь сенс. Мене цікавить надзвичайно більше - нові методики, сучасні ІКТ при викладанні предмету, використання гаджетів на уроках, Інтернету, різноманітних програм прикладного спрямування, сучасні форми оцінювання та опитування учнів та багато чого іншого. Більшість вчителів старшого віку до сьогодні зі мною сперечаються, вважаючи, що вони краще навчать математики за допомогою дошки і крейди. Можливо вони праві. Але учні вже не ті. Щоб втримати їх увагу на уроці, потрібно їх ой як зацікавити. Їм інколи не потрібні високі матерії, суперзавдання та високі оцінки. Їм потрібно, щоб було цікаво.
     У 2018 році я вперше познайомилась з форматом EdCamp Ukraine. Потрапивши на першу для мене таку подію в Рокосівській ЗОШ І-ІІІ ст, я зрозуміла, що тут в мене є прекрасна можливість отримати те чого прагну на 90 %. Адже кожен вчитель може взяти для себе багато різних знань: і по педагогіці, і по психології, і по фаху, зустрітись з цікавим людьми та почерпнути їх досвід, зустрітися з фахівцями у сфері освіти (з міністром наприклад😀), висловити свою думку та бути почутим.  А потім цей формат мене заманив все далі і далі: ще три регіональні mini EdCamp та два національні у Харкові були мною відвідані. Чи все на цих (не)конференціях так ідеально? Ні, не завжди. Але важлива сама атмосфера, важливі люди, важливий сам формат, а все інше ти береш для себе в міру своїх потреб.
      Приємно, що з кожною (не)конференцією кількість освітян Хустського району, які долучались до участі більшала, але, все-таки, нас дуже мало - близько 20 осіб. Ці люди, однодумці, - ті, які прагнуть змін в освіті і яких на ЕdCamp називають "білими воронами". «Білими воронами» тут з любов'ю називають українських проактивних педагогів-едкемперів, які своєю відкритістю до нового досвіду та прагненням до змін в освіті й суспільстві загалом вирізняються у своїх спільнотах. Зрозуміло, що в кожної і кожного з нас, якщо говорити образно, є щось як від «чорної», так і «білої» ворон. Мета руху EdCamp в Україні у тому, щоб підтримувати освітян у розумінні й розкритті саме найкращих якостей. Відповідальне вчительство обирає шлях щоденних добрих справ і боротьбу з негідними вчинками в освіті. 
   Після національної події в Харкові, в липні 2019 року, разом з Турбінською Мариною Степанівною, керівником РМО вчителів української мови і літератури, Сабадош Наталією Степанівною, директором Стеблівської ЗОШ І-ІІІ ст. та начальником відділу освіти, молоді та спорту Хустської РДА Калиничем Михайлом Михайловичем - завзятими едкемпівцями, ми вирішили, що повинні долучити більше педагогів нашого району до цих міні (не)конференцій. 
     Чому? Чому саме ця організація? Тому, що поки вона має найбільш розгалужену програму зустрічей освітян по всій Україні, які проводяться у нетрадиційному форматі, видає сертифікати про підвищення кваліфікації, є безкоштовною і визнається на рівні МОН.
     Звичайно, що мережа інституцій, які підвищують професійний рівень вчителя щоразу збільшується. Це і організація "Освіторія", і EdEra, центр Івана Іванова тощо. Потрібно тільки слідкувати вчителю, чи сертифікат виданий тією чи іншою організацією визнається МОН.
    Отже, заручившись підтримкою колег-однодумців та головне - підтримкою Михайла Калинича, ми з Мариною Степанівною взялися за справу. Створений нами EdFest для вчителів математики, інформатики, фізики та української мови і літератури почав діяти.  І тут, як кажуть, закрутилось-завертілось. Кожного дня нами вирішувались все нові і нові задачі. Щоб донести до педагогів району суть формату EdCamp, щоб присутні відчули його дух, ми намагались якомога краще його дотриматись та максимально відобразити його етапи. Сподіваюсь, що нам це вдалось! Головне для нас - це схвальні відгуки всіх присутніх. Але основне, на що ми сподіваємось, що більше колег тепер братиме участь у цих (не)конференціях і з часом вони відбуватимуться і в нас на Хустщині.
      Щира подяка висловлюється оргкомітету, які завдяки власному ентузіазму та безвідмовності допомагали організовувати свято:
- Фетько Мирославі Михайлівні, вчителю української мови і літератури Рокосівської ЗОШ І-ІІІ ст.;
- Гайович Марії Іванівні, вчителю української мови і літератури Липчанської ЗОШ І-ІІІ ст.;
- Попович Марії Юріївні, вчителю математики та інформатики Крайниківської ЗОШ І-ІІІ ст.;
- Лужецькій Катерині Богданівні, вчителю математики Кошелівської ЗОШ І-ІІІ ст.;
- Рогалевич Людмилі Степанівні, вчителю математики Рокосівської ЗОШ І-ІІІ ст.;
- Вакаровій Тетяні Василівні, вчителю фізики Кривського НВК;
- Пасулька Віталію Івановичу, керівнику РМО вчителів фізики, вчителю фізики Ізянської ЗОШ І-ІІІ ст.;
- Алексовичу Віктору Юрійовичу, керівнику РМО вчителів інформатики, вчителю фізики та інформатики Горінчівської ЗОШ І-ІІІ ст.
      Особлива подяка колективу Нанківської ЗОШ І-ІІІ ст. за організацію, а особливо:
- Грицаку Миколі Олексійовичу, директору;
- Попадинець Наталії Миколаївні, вчителю інформатики;
- Доля Мар'яні Іванівні, вчителю української мови і літератури.
       Велика вдячність спікерам:
- Лукач Ользі Іванівні, вчителю математики Стеблівської ЗОШ І-ІІІ ст.;
- Подолей Наталії Михайлівні, методисту РМК;
- Гагаркіній Євгенії (м. Київ).
        Безмежна вдячність за підтримку:
- Пригарі Оксані Михайлівні, завідувачці РМК;
- Калиничу Михайлу Михайловичу, начальнику відділу освіти, молоді та спорту Хустської РДА.
      EdFest відбувся, задумане вдалось втілити в життя. Тепер справа за Вами, шановні колеги. Давайте не стояти осторонь освітніх процесів, давайте працювати, вірити й мріяти в найкраще заради нас, наших дітей, нашого спільного майбутнього!
Марина Шеверя
P. S. Про перебіг EdFest можна ознайомитись на сайтах відділу освіти, молоді та спорту Хустської РДА та Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти. Фото- та відеозвіти будуть опубліковані згодом😊

Немає коментарів:

Дописати коментар